Om uppgiften Textilt lock till skrin

Nyckelord, det vi övar: kultur från andra länder, färger och former, skissa och planera, mellanlägg med klister på ena sidan -vliseline och vadmal-ull, stygnlängd, raksöm och fästa, broderstygn – förstygn, utvärdera

Tidsperiod: 4 lektioner för den textila delen

img_1829img_1897

Den textila bilden för locken kommer att göras med inspiration från den japanska tekniken sashiko, linjer och geometriska figurer, huvudsakligen sytt med vit tråd/garn på blått tyg. Exempelbilder sydda med ”självlysande” vit symaskinstråd och garn:

IMG_1796IMG_1797IMG_1790

Länk till bilder och info  om tekniken visat i programmet ”Gokväll”:

http://www.svt.se/gokvall/vackra-lagningar-med-sashiko-tekniken

Så här gör vi:

1) Vi tittar på en powerpoint med inspirationsbilder och pratar om former.

2) Du får ett papper med 2 rutor av fröken. Du ritar/skissar idéer till din bild med linjal och/eller passare. Visa fröken.

img_0885img_1786

3) Kalkera din bild till vliseline med klistret uppåt. Klipp vliselinet lika stort som din pappersmall.

img_1887img_1888

4) Du får ett mörkt ulltyg/vadmal av fröken, stryk fast ditt vliseline på mitten av tyget (vliselinets klistersida nedåt). Tänk på att ha en pressduk över när du stryker.

img_1793img_1794img_1889

5) Trä symaskinen, tråden på underspolen kommer att vara den som syns på rätsidan av tyget. Ställ in stygnlängd 4 (blir längre stygn) och sy raksöm i dina ritade linjer, öva att fästa i början och slutet.

img_1890img_1791

6) Brodera med förstygn, öva att fästa i början och slutet.

img_1885

7) När bilden är klar hämtar du en bit vaddtyg och väljer bomullsband till kanten, du behöver ca 70cm

img_1886

8) När både skrinet och bilden är klara sätter vi fast tyget med häftpistol på locket (med vaddtyget emellan, så det blir lagom mjukt) och limmar fast kantbandet.

9) Vi skriver en utvärdering om arbetet tillsammans. Utvärderingen ska innehålla en bild eller teckning av ditt arbete, uppgifter om teknik, material, hur du tyckte det gick/din arbetsinsats och något OM ditt val av form/färger.